המטבח הסרי לנקי נוצר בזכות תערובת עשירה של טעמים והשפעות, המשקפת את ההיסטוריה של האי. הטעמים של האוכל הסרי לנקי משלבים את המטבח ההודי, הסיני והערבי, לצד השפעות מאינדונזיה, הולנד, פורטוגל ואפילו אנגליה, תוך שימוש במרכיבים מקומיים טריים, כמו תבלינים נפלאים שמגדלים באי, זנים רבים של אורז, קוקוס ועוד. אז כדאי שתכינו את בלוטות הטעם שלכם לחוויה מיוחדת שאין דומה לה – של אוכל בסרי לנקה.
גיאוגרפיה של האוכל בסרי לנקה
רוב תושבי סרי לנקה הם סינהלים בודהיסטים ומה שנקרא "אוכל סרי לנקי" זה בדרך כלל המטבח שלהם.
הטמילים בצפון משתמשים בתבלינים מעט שונים, אבל הבסיס מאוד דומה ואילו המוסלמים – בעיקר בחוף המזרחי של האי – מגישים מאכלים מוכרים כמו ביריאני, כאשר צאצאי האירופאים הקולוניאלים מגישים גם ממתקים וקינוחים בסגנון הולנדי ופורטוגזי.
פירות בסרי לנקה – תה ציילון סרי לנקי ועוד מטעמים
סרי לנקה מפורסמת במטעי התבלינים והתה העצומים שלה, הפרושים בכל רחבי האי, לצד מטעים של פירות טרופיים: אננס, מנגוסטין, דוריאן, קוקוס, פפאיה ועוד.
סרי לנקה התברכה גם בגידולי תבלינים עשירים במיוחד, המפורסם שבהם הוא כנראה קינמון סרי לנקי, אך יש גם פלפל שחור משובח, אגוז מוסקט, הל, ג'ינג'ר, גלנגל וגם עצי קקאו וקפה.
עם זאת, הייחודיות האמיתית של התבלינים בסרי לנקה היא לא בהכרח סוגי התבלינים, האיכות או המקוריות שלהם, אלא העוצמה שבה משתמשים בתבלינים כמעט בכל סוגי האוכל.
אחת החוויות המקסימות באי היא לצפות בקוטפות התה עובדות בזהירות כדי שלא לפגוע בשלמותם של העלים הצעירים ולאחר שהן מסיימות – הן צועדות עם סלים ענקיים על הגב – מלאים בעלים שנקטפו לאורך היום.
עוד גידולי שדה שאי אפשר להתעלם מהם הם שדות האורז שנמצאים כמעט בכל מקום –
אורז הוא האוכל הבסיסי בסרי לנקה והוא מוגש כמעט עם כל מנה, או כחלק ממרכיבי המנה.
מאכלים פופולריים – אוכל רחוב בסרי לנקה
רייס אנד קארי – Rice and curry – המנה הלאומית של סרי לנקה, מורכבת מאורז מבושל עם מגוון תבשילים צבעוניים של ירקות, קטניות, בשר, מאכלי ים ועוד – בתיבול קארי עם טעמים עזים.
קוטו רוטי – Kottu roti – מאכל מקומי של קרעי רוטי מטוגנים, בדרך כלל עם עוף וירקות.
הופרס – Hoppers – כופתאות בצק אורז מבושלות במרק קוקס או בתבשיל קארי.
סמוסה סרי לנקית – Sri Lankan Samosa – כיסוני בצק מטוגנים או אפויים, ממולאים בירקות, תפוחי אדמה ובשר.
סמבל – סלסה חריפה עשויה מקוקוס, צ'ילי ולימון, אותה מגישים לצד רייס אנד קארי.
וואטלפאן – Watalappan – מנה מתוקה ועשירה בתבלינים, עשויה מחלב קוקוס, קמח אורז, סוכר ועוד.
מגוון סוגי לחמים – כמו מאכלים רבים בסרי לנקה, יש גם לחמים בסגנון הודי, כמו רוטי ודוסה – שני סוגים של לחם שטוח, כל אחד מהם עשוי מסוגים אחרים של קמחים ומוגש בצורה קצת שונה.
פירות ים – מאכלי ים הם מאוד נפוצים ומקובלים בסרי לנקה, בעיקר בזכות היותה מדינת אי מוקפת בים.
אפשר למצוא מגוון יצורים ימיים בשווקי האוכל הרבים ברחבי האי, אותם אפשר להכין בשיטות מגוונות – טיגון, צלייה, בתנור או בתבשיל קארי כמובן.
אוכל קצר – short food – הכינוי הסרי לנקי לחטיפים…. מתאר קבוצה גדולה של סוגי מזון שאפשר לקחת אתכם ולנשנש בדרך – סמוסה, או רוטי קוקוס, ממתק כלשהו ואפילו קונוס של עיתון עם גרגירי חומוס מתובלים.
תה בסרי לנקה – המדינה מייצרת סוגים רבים של תה, ביניהם תה ארל גריי, תה שחור, תה ירוק ולבן, אבל המפורסם מכל סוגי התה בסרי לנקה הוא תה ציילון, אותו מגדלים בגובה רב וקוטפים באופן ידני כדי לשמור על איכותי המיוחדת.
מסעדות בסרי לנקה
סרי לנקה היא ענקית ומחולקת לאזורים בעלי מאפיינים שונים, בהם אפשר למצוא סגנונות שונים של בילוי, אטרקציות וגם כמובן סוגים שונים של אוכל ומסעדות.
אפשר (ומומלץ) לחפש מסעדות שמגישות מאכלים מקומיים מסורתיים וגם כמובן לטעום אוכל רחוב סרי לנקי, אבל אפשר למצוא גם מסעדות המגישות אוכל מערבי ובעקבות המטיילים הישראלים הרבים המגיעים לאי בשנים האחרונות – יש גם מסעדות ישראליות בסרי לנקה.
תיירים רבים בוחרים לחוות את המסורת הקולינרית העשירה של האי גם דרך סדנאות בישול מסורתי וסיורי אוכל מרתקים בשווקים ברחבי האי.